Taji meditatiedag

Meditatie en taiji: opnieuw verbonden

Programma
10.00 kopje thee en een kennismaking.
10.15 Taiji quan, de Chinese meditatieve bewegingsleer, gebaseerd op een oude martiale kunst. Je neemt de basisprincipes (balans, ontspanning, zachtheid en van binnenuit bewegen) individueel kort door aan de hand van een oefening per onderdeel. Daarna pas je de principes toe in partneroefeningen. De verbinding met meditatie is nadrukkelijk aanwezig: je werkt en oefent met aandacht, rust en concentratie. Je voelt jezelf en ervaart je omgeving en de ander. 
11.30 pauze
11.40 Linking-meditatie. Je ervaart hoe het is om in contact met de ander te zijn terwijl je ontspannen en zacht bent. De ogen zijn de spiegel van de ziel. Zielscontact is ontroerend, intens en helend. Er kunnen diepe inzichten ontstaan over hoe jij in contact staat en wat voor jou belangrijk is in contact.
12. 45 pauze , kun je even gaan wandelen en wat eten en drinken (wij zorgen voor thee; neem je eigen lunch mee).
13.45 Taiji spreekt veel mensen aan door zijn rustige fraaie bewegingen, waarbij elke beweging lijkt voort te komen uit de vorige en door te lopen in de volgende beweging. Je leert een hele korte taiji-vorm om dit element van taiji aan den lijve te ervaren.
We sluiten af met ìtui shouî, het met de handen en armen in tweetallen werken om de ander uit zijn evenwicht te brengen, waarbij ontspanning, aanvoelen en zachtheid weer voorop staat.
15.00 Geleide meditatie: de drie pulsen voelen bij jezelf Deze geleide meditatie bestaat uit het heel bewust voelen van de hartslag, de ademhaling en de craniosacraal puls overal in het lichaam. 
15.45 De Craniosacrale puls bij de ander voelen. Hier leer je om wat in de esoterie de primaire ademhaling wordt genoemd te voelen bij de ander en de diepe ontspanning te ervaren als je hoofd heel licht wordt aangeraakt terwijl je een diep contact voelt met je essentie.
16.45 Afsluiting met een korte uitwisseling van ervaringen.

Je merkt hoe anders je daarna naar huis gaat in vergelijk met hoe je ís ochtends bent gekomen. Je ervaart de wereld om je heen op een geheel andere manier.

Begeleiders:
Cor van Kippersluis, klinisch psycholoog en Psychobalancer, geeft naast zijn therapiepraktijk al jarenlang o.a. meditatie-, massage- en hypnose-cursussen.
Philip Unger geeft o.a. cursussen taiji quan en meditatie.
Beide docenten hebben een zeer ruime en veelzijdige ervaring in het begeleiden van groepen.