Gevorderden

In deze cursus, die m.n. geschikt is voor mensen die al eerder een meditatiecursus bij mij gedaan hebben of anderszins al ervaring met meditatie opgedaan hebben (bv in Psychobalancingworkshops bij mij of bij andere meditatiecursussen), zullen we een aantal meditatievormen wat uitgebreider behandelen en sommige meditatievormen voor het eerst behandelen die voor beginners niet zo geschikt zijn.

We zullen werken met series van twee: eerste keer theorie en daarna de meditatie; tweede keer de meditatie langer en een rondje met ervaringen en over hoe er thuis wat mee te doen. Voordeel van deze aanpak is dat we wat dieper kunnen gaan.

image

De meditatievormen die we zullen doen, zal ik kiezen op basis van mijn idee en op basis van de evaluaties van de afgelopen cursus. Voorbeelden van vormen om uit te kiezen:

  • Expressiemeditatie, hierbij te kiezen uit: lachmeditatie, dynamic, AUM, mandala. Deze meditaties hebben gemeen dat ze werken met sterke uiting van emoties en katharsis, waarna stilte gemakkelijker mogelijk wordt. Ze helpen je ook een stuk verder met het verwerken van ingehouden emoties en gedachten.
  • Meditaties in tweetallen. Hierbij te kiezen uit: Unwinding (dansen in tweetallen), linking (aankijken zonder gesprek). Deze meditaties leren je op m.n. het persoonlijke en intieme niveau hoe jij staat in kwesties als : openstellen versus grenzen aangeven naar anderen; leiden en volgen; veiligheid en angst; geven en ontvangen; afsluiten versus openstellen; bij jezelf blijven of in de ander verdwijnen; je best doen of er mogen zijn; speelsheid versus serieusheid; etc.
  • Yoga. Velen vonden het prettig; goed voor lichaam en geest. Ik wil m.n. de ademtechnieken (pranayama) en de houdingen oefenen die ziekten van deze tijd (rugklachten, RSI, vermoeidheid/burn-out, etc) kunnen voorkomen en vaak genezen.
  • Cranio-sacraal en zachte massage. Hierbij wil ik jullie de puls leren voelen en leren hoe je door middel van zachte, meditatieve aanrakingen iemand snel in erg diepe ontspanning kunt brengen. Heerlijk voor jezelf en ontzettend handig als je in je leven drukke (kinderen) of gestresste mensen om je heen hebt.
  • Soefimeditaties. De theorie is erg interessant, m.n. het onderdeel over morele ontwikkeling is m.i. een aanvulling die in de meeste andere tradities onderbelicht blijft. Ook het leren in je centrum staan zelfs bij grote turbulentie , is m.i. van onschatbare waarde. Kiezen uit: Vier windrichtingen (four directions), Whirling, gedichten schrijven vanuit meditatie (Rumi)
  • Visualisatie en zelfhypnose. Ook deze technieken waren favoriet bij velen. Hierover zou ik op zich een cursus van een jaar kunnen geven, maar om de aandacht te richten: wat dieper op de theorie ingaan; anti-angst technieken; technieken die je helpen op onspannen wijze doelgericht te werken, assertiviteitstechnieken.

Uit deze 6 categorieën zullen we er dus een aantal kiezen, waarbij we meestal binnen categorieën een of meer variant zullen behandelen. In totaal worden 7 vormen behandeld. Als alles je aanspreekt: niet getreurd; ik ben van zins met deze gevorderden cursussen door te gaan en in de volgende serie zullen we weer andere vormen behandelen.

Voorkennis

Deze cursus is met name geschikt is voor mensen die al eerder een meditatiecursus bij mij gedaan hebben of anderszins al ervaring met meditatie opgedaan hebben.

Inschrijven

Neem contact op voor meer informatie of schrijf je in via het Inschrijfformulier.