Ervaringen met de meditatiecursus

Ervaringen van enkele cursisten van de afgelopen 22 jaar

“Ik heb geleerd dat er veel verschillende soorten meditatie zijn. En dat je dus elke dag kunt beslissen welke vorm je kiest. De rust en vreugde die meditatie kan brengen vond ik het belangrijkst” “Ik ben bewuster gaan ademhalen, en ben me bewuster van de momenten waarop de spanning in mijn lichaam sluipt. Ik kan er ook gemakkelijker iets aan doen.” “De ‘jibberish’vond ik verbazingwekkend bevrijdend”
Vrouw, 42, zelfstandig adviseur overheidsbeleid

“Mijn gevoelens zijn geactiveerd, naar een hoger ervaringsniveau gebracht” “Verschillende vormen van expressiemeditatie hebben mij het meest geraakt” “Leuk zijn de links die gelegd worden met psychologische inzichten en levenswijsheid”
Man, 54, ambtenaar

“Ik ben voortdurend verbaasd en verwonderd. Ik vind het prima.” “De meditatie waar in hoge en lage tonen gezongen wordt langs de chakraís vond ik heel mooi om in een groep te doen.”
Vrouw, 56, doktersassistente

“Ik heb geleerd dat er maar 1 iemand is die mij gelukkig kan maken en dat ben ik zelf. Ik pak de leuke en minder leuke dingen in het leven nu meteen aan; ipv uitstellen.” “Ik vond de cursus echt super! Buiten het feit dat alles in een relaxte en ontspannen sfeer plaatsvond werd alles echt heel goed uitgelegd. Wat elke avond opviel was dat de tijd elke keer weer zo ontzettend snel voorbij ging..”
Man , 34, ploegleider bedrijf

“Mijn belangrijkste ervaring waren het leren loslaten, niet vanuit je hoofd leven maar vanuit je hart voelen. Ik ben me meer bewust van mijn eigen patronen in denken, doen en voelen.”
Vrouw, 33, juriste

“Ik ben me bewust geworden hoe moeilijk ik het vind om genegenheid en liefde te uiten. En dat dit ontstaan is uit de angst afgewezen te worden.” “Ik heb een aantal nieuwe technieken geleerd die mij gestimuleerd hebben om ook thuis weer intensief te gaan mediteren” “We hebben deze cyclus rustige meditaties met eenpuntige aandacht en visualisaties gedaan (Golden Flower, Vipassana, Gourinshankar, Sjamanisme). Deze spraken mij erg aan.”
Man, 42, teamleider financiele afdeling

“Een hele mooie cursus die mij inzicht heeft gegeven in de vele aspecten en methoden voor meditatie en ontspanning. Het was leerzaam, verrassend, en soms confronterend maar vooral heel leuk. Ik ben elke week met plezier gegaan en voelde mij erna heerlijk”
Vrouw, 30, grafisch ontwerper

“Het ervaren van leegte en stilte in de derwish dance was erg bijzonder;het zijn van het oog van de orkaan, zeg maar. Geeft een gevoel van tijdloosheid. Bij het erna met de buik op de aarde liggen met de armen gespreid voelde ik duidelijk een energiestroom tussen de aarde en mijzelf, een gevoel van toebehoren aan de aarde. Het gevoel van nietig zijn waar je je gek genoeg alleen maar beter van gaat voelen. Sinds die meditatie was het in mijn hoofd ook minder chaos, daarom was het een heel zinvolle meditatie.” “Het praten over eigen ervaringen door de cursisten heeft twee kanten. Aan de ene kant is het goed om te horen hoe het de anderen vergaat, wat de cursus voor hen betekent en wat zij er mee doen. En het is ook goed om daar zelf uitdrukking aan te kunnen geven. Ik heb het idee dat de meditaties daar werkzamer door worden, je staat meer stil bij wat het allemaal met en voor je doet.”
Man, 25, student

“Ik heb geleerd op welke manieren ik ontspannen kan. Ik heb door de meditatieoefeningen meer ontspanning, rust en concentratie in mijn alledaagse leven kunnen brengen.Bovendien heb ik geleerd dat ik in het vervolg meer naar mijn lichaam zal luisteren.” “De atmosfeer is mij heel goed bevallen. Het was een aardige en gezellige groep!”
Vrouw, 21, studente

“Als ik een jaar terugkijk naar voordat ik meedeed met de meditatiecursus ben ik nu naar mijn gevoel veel meer in balans, laat me nog maar zelden door mensen en omstandigheden in de stress jagen, kan ik emoties een stuk beter uiten dan voorheen en ben ik me steeds beter bewust van de wisselwerking tussen emoties en lichamelijke spanningen en kan ik er zelf wat aan doen.”
Man, 52, journalist

“Ik ben me ervan bewust dat ik me voor het eerst sinds jaren niet meer verantwoordelijk voel voor alles en iedereen om me heen, maar af en toe even nadrukkelijk voor mezelf kies.”
Vrouw, 44, hoofdredacteur

“Ik heb diverse nuttige , interessante, boeiende meditatie en ontspanningstechnieken geleerd. Daarnaast heb ik een kern van pure vrolijkheid in mezelf ontdekt waarvan ik niet meer wist dat ik dat nog had. Ik heb ontdekt dat visualisaties het best voor mij werken maar dat elke meditatievorm zijn kwaliteiten had en waardevol bleek te zijn.” “Mijn belangrijkste ervaringen waren het in contact komen met mijzelf en een hoger niveau, een verbinding met het allesomvattende. Het zien van schitterende kleuren, het voelen van onvoorwaardelijke acceptatie en liefde en van een enorme kracht.”
Vrouw, 30, kunstzinnig therapeut

“De meditatie met de cirkel van vuur en de vergeving vond ik heel indrukwekkend”
Man, 48, informaticus

“De variatie in expressie en naar binnen gekeerd was erg goed” “Belangrijk was het mogen en kunnen uiten van verdriet bij de Unwinding; dit is een prachtige meditatie. Kunnen bewegen en door die beweging alles kunnen toelaten wat zich aandient, positieve en negatieve gevoelens.”
Vrouw, 47, lerares basisschool

“De soefimeditatie heeft mij veel gebracht.De wereld zag er prachtig uit na deze meditatie. Ik voelde mij zeer energiek.” “De wandelmeditatie aan het strand heeft mij geleerd dat ik vertrouwen kan geven aan iemand die ik helemaal niet ken.”
Vrouw, 52, telefoniste/receptioniste

“Ik heb geleerd om meer discipline en regelmaat in het mediteren te brengen.”
Man, 55, directeur eigen bedrijf

“Ik bewonder je voor wat je neer weet te zetten, je vermogen om met een groep te werken, maar vooral je integriteit en benaderingswijze van mensen. En vooral je humor: want zonder dat is het leven toch een stuk minder mooi! Ook al ben ik het niet altijd met je eens, ik vind het iedere keer weer een belevenis.”
Vrouw, 49, lerares basisschool

“Ik heb geleerd mijn gedachten te aanschouwen, zonder daar verder wat mee te hoeven doen.Gedachten voorbij laten stromen en er niet in mee te gaan.”
Vrouw, 26, sociotherapeute

“Wat ik zeker erg leuk en aanvullend vond was de theorie over het effect van voeding, kruiden en dranken op je gemoedstoestand.”
Vrouw, 36, intercedente uitzendbureau

“Ik heb ook geleerd dat mediteren makkelijker wordt naarmate je meer oefent.”
Vrouw, 25 studente

“Zeg me wie je bentî was voor mij een eye opener. Ik dacht zo langzamerhand aardig op de hoogte te zijn van mijn innerlijke roerselen, maar hardop uitspreken had een behoorlijke impact.”
Man, 54, manager

“Na afloop van elke meditatieles voelde ik me heerlijk ontspannen, wat soms dagen aanhield.. Verder vond ik het contact onderling heel bijzonder.”
Vrouw, 49, verpleegkundige

“De belangrijkste ervangen tijdens de meditaties: het goddelijke, het licht , de innerlijke ruimte en vrijheid. Eigenlijk dingen die niet in woorden te vangen zijn.”
Vrouw, 46, looninspecteur

“Ik word me bewuster dat ik elke dag mijn eigen dag creeer, bewust of onbewust. Mijn gedachten gaan niet zo snel meer aan de loop met me.”
Man, 37, Z-verpleegkundige

“Ik heb geleerd om dagelijks in meditatie terug te keren in mij en mijn stille tijdloze zijn. Daardoor kan ik alles wat komt n het leven aanvaarden en beleven.”
Vrouw, 44, hoofd bibliotheek

“Ik heb het verschil geleerd tussen wel of niet in het hier-en-nu zijn; bijvoorbeeld bij de Vipassana loopmeditatie.”
Vrouw, 35, universitair docent