Wat is hypnose?

Hypnose is: die toestand waarin je jezelf zover laat gaan in een doelgerichte dagdroom, dat je je losmaakt van je uitwendige omgeving en opgaat in je innerlijke werkelijkheid.

Deze toestand die ook wel Trance wordt genoemd, is iets dat iedereen wel kent: je bent bijvoorbeeld zo opgegaan in een boek dat je iemand niet binnen hebt horen komen, en ook niet gemerkt hebt hoeveel tijd er is verstreken. Een verschil tussen deze spontane Trances en hypnose is de doelgerichtheid en motivatie van de persoon. Bij hypnose wordt de Trance gebruikt voor een bepaald doel.
In deze toestand van hypnose kan men gebieden van zichzelf controleren die normaal buiten het bereik vallen van het rationele, logische, verbale bewustzijn, en veranderingen aanbrengen in chemische, lichamelijke, psychologische en emotionele toestanden.
Concentratie en dissociatie (het je los maken van de je omgevende werkelijkheid) zijn bij hypnose het belangrijkst. Je wordt daar door de therapeut bij geholpen totdat je voldoende vaardigheid hebt opgedaan om zelf deze toestand van zelfhypnose te bereiken.

De toestand van hypnose maakt het bijvoorbeeld mogelijk om pijn minder te voelen, om weer het kind te beleven dat je vroeger was, om de mogelijkheid te zien van iets dat daarvoor onmogelijk leek, om angsten te laten verdwijnen (bv vliegangst; fobie), om zelfvertrouwen te gaan voelen, om trauma’s te verwerken, om verslavingen te bestrijden, om sexuele problemen te doen verdwijnen, te stoppen met roken, etc.
Daarom is hypnose een belangrijk hulpmiddel bij het behandelen van bovenstaande problemen. In een aantal behandelingen leert de client met behulp van hypnose en zelfhypnose om bovenstaande of andere problemen aan te pakken.

Met behulp van hypnose worden de sterke kanten van je persoonlijkheid versterkt en je angsten, depressies en verslavingen vermindert of opgeheven.
Hypnose kan je helpen bij een positiever zelfinzicht. Zodat je leven zich beter kan inrichten naar je behoeften en wensen.
Mogelijke technieken van hypnose zijn:

  • Directe technieken om krachtiger te worden
  • Angst-remmende technieken
  • Technieken om mensen uit je verleden die je emotioneel nog dwars zitten, los te laten en hun invloed op je te laten verdwijnen
  • Technieken om toegang tot het onbewuste te krijgen
  • Onderzoek van gezin van herkomst en de effecten op je problemen
  • Visualisaties voor ontspanning